Un parfum extraordinar este acela cu mirosul de castoreum. O senzație de animal, de lemn, de dulce și cald, de piele și de multe ori îl găsim inclus în clasa de parfumuri chypre. Castoreum este acea secreție a castorului care aproape că a dus la dispariția speciei. Vânat în mod intens în special pentru blana sa, castorul mai este însă „folosit” pentru ceva, să zicem materie primă pentru industria de parfumuri. Esența de castoreum se extrage dintr-o glandă aflată în apropierea anusului. Aroma, mirosul acesteia este folosit de castori pentru a-și marca teritoriul.
Vom discuta așadar despre despre această clasă de parfumuri extraordinare dar care, din motive etice, nu sunt prezente în oferta noastră. Este vorba de „castoreum”, o esență care devine din ce în ce mai greu de găsit și este deci din ce în ce mai scumpă. Site-ul „Parfumuri Selecte” se aliniază tendințelor mondiale de protejare a vieții, de conservare a mediului înconjurător. În schimb, ceva asemănător cu castoreumul, aproximativ aceeași senzație olfactivă, o puteți găsi la un parfum din gama „chypre” respectiv la French Club for Her.
Ce este esența de castoreum
Să-ncepem cu a spune ce este acest „castoreum” și legătura cu industria de parfumuri. Castoreum este o substanță secretată de castori, atât masculi, cât și femele, și depozitată în niște saci speciali din apropierea cozii. Această secreție are un miros puternic, animalic și este folosită de castori pentru a-și marca teritoriul.
În industria parfumurilor, castoreum este apreciat pentru notele sale calde, lemnoase și ușor animale. Este folosit pentru a adăuga complexitate și profunzime parfumurilor. Mirosul său este adesea descris ca fiind o combinație de piele, fum și dulce.
De ce este folosit castoreum în industria de cosmetice, la parfumuri în mod special? Răspunsul este destul de simplu, pentru că oferă o notă unică de bază, este foattte greu de reprodus în mod sintetic. Are un rol deosebit în fixare, ajută alte note parfumate să se fixeze, iar astfel parfumul va dura mai mult. Deh, natura știe întotdeauna ce face!
Mai mult, castoreumul oferă o complexitate greu de descris în cuvinte, transmite o dimensiune animalică și misterioasă.
Obținerea castoreumului, atributele esenței.
Există o deosebire față de glanda folosită pentru a obține parfumul de mosc. Dacă la mosc, secreția era produsă doar de cerb și folosită îndeosebi în relațiile acestuia față de căprioare, în schimb, la castor, secreția o au atât masculii cât și femelele. Castoreumul nu poate fi obținut decât sacrificând animalul.
Castorii au o dietă strict vegană, ei se hrănesc în principal cu scoarțe de copac. Le plac mestecenii, plopii, salcia dar consumă și nufăr sau papură. Le place să facă baraje și sunt eroii îndrăgiți ai copiiilor din desenele animate. La noi, în România, castorilor li se mai spune și biberi.
Mirosul emanat de glanda castorului este în strânsă legătură cu dieta acestuia. Așa se face că dacă avem un castor care trăia într-o zonă cu conifere secreția acestuia va mirosi a brad, cum sunt de exemplu castorii din Canada. În schimb, cei din Rusia oferă un castoreum cu miros preponderent de gudron de lemn. Prin urmare, provenineță diferită înseamnă și parfumuri diferite, chiar dacă, în principiu, animalul este același.
Vânarea castorilor era să le aducă pieirea ca specie. Mai mult, secreția lor era din ce în ce mai scumpă iar industria de parfumuri resimțea din plin aceste costuri. Prin urmare s-au căutat soluții. Chimia de sinteză a fost și este cel mai la îndemână mijloc de a permite dezvoltarea în continuare unor parfumuri cu miros de castor.
La fel ca la mosc, extrasul din glanda castorului nu produce neapărat un parfum anume, ci mai degrabă are rolul de a stabiliza și intensifica anumite mirosuri. De exemplu, pentru a înțelege mai bine, există unele rețete de înghețată de vanilie la care dacă se adaugă o cantitate extrem de mică de castoreum, mirosul de vanilie este dus la cote deosebite.
Castoreumul conține cam 60 de fenoli, iar identificarea substanțelor componente a făcut posibilă înlocuirea produsului de esență animală. Găsim această compoziție în flori relativ ușor de exploatat. Oricum, la prețuri mult mai mici și conform unor exigențe legale mult mai relaxate. Mirosul de castoreum îl mai găsim și în narcise, mimoză, garoafă, orhidee…
Vânătoarea de castori pentru obținerea esenței de parfum este, prin urmare, ilegală în majoritatea țărilor. Utilizarea castoreumului în industria parfumurilor a scăzut semnificativ în ultimele decenii, datorită atât protecției speciilor, cât și dezvoltării de alternative sintetice.
Fiți așadar alături de noi și folosiți parfumuri care protejează animalele.
Lasă un răspuns