Cine merge astăzi în Egipt are în mod sigur o excursie opțională la vreun Institut de parfumuri, de unde ar putea învăța ce este un kyphi. Nu contează numele, sunt sute de magazine unde poți crea un parfum personalizat doar pentru tine. Dar li se spune „institute”. Trebuie spus că aceia care merg pentru prima oară chiar au credința că vor merge într-un loc (un institut celebru desigur) unde își vor crea propriul „kyphy”.
Sunt desigur tertipuri comerciale, dar cei cu puțină cultură generală „se vor prinde” în mod sigur. Acolo, în institutul de parfum în care ai intrat se va face mai întâi o demonstrație. O poveste scurtă despre cum se foloseau vechii egipteni de miros. Iar „masterul”, un tip în orice caz volubil și cam șmecher, veți zice după ce părăsiți incinta, va combina o licoare pe care o veți aprecia deosebită. Veți primi ca amintire un mic flacon. Dacă vreți, mai cumpărați…

În orice caz, experiența nu este deloc neplăcută, ești servit cu un ceai, ți se bagă pe sub nas tot felul de esențe și ești întrebat: cum vreți să vă facem parfumul? Și spuneai, aș vrea un parfum din trandafir, „da, facem asta ca notă de bază, să fie mai persistent, altceva? sunteți ca o floare de crin vă va complimenta, punem un strop așa, de gingășie?” te întrebau băieții parfumieri. Și puteai să ceri ce-ți trece prin cap, ei au de toate!
Am spus ei pentru că în Egipt nu veți găsi vânzătoare, doar bărbații se ocupă de asta. Femeile sunt acasă. Și ca să înțelegeți cam cum sunt aceste institute de creație pentru parfum, închipuiți-vă un atelier cam cum sunt sălile de clasă, cu pereții ticsiți de rafturi cu sticle și flacoane cu diferite esențe. În mijloc, un fel de pult dreptunghiular care ocupă centrul încăperii. Cu arzătoare cu gaz, cu veselă de laborator, în interiorul pultului circulă parfumierii. Sau „profesorii”, dacă acceptați ideea că sunteți „studenți”.
Când plecați de la institut veți avea cardul mai „subțire” și cel puțin o sacoșă cu flacoane cu parfumuri orientale originale. Probabil veți fi cumpărat și un papirus care a aparținut vreunei dinastii din regatul de sus, veți plăti vreo sută de lire pe el. Să nu fiți surprinși că același papirus îl veți găsi și la bazar, cu vreo 10 lire….
Tradiția parfumului la vechii egipteni …
Egiptenii aveau un fel de cult pentru câteva flori, respectiv crinul, lotusul, violetele albe. Dintre acestea, lotusul albastru parfumat (sau crinul de apă) a fost întotdeauna la mare preț. Desigur că mitul vechiului Kyphi a fost și este ca un magnet. Care a fost compoziția lui și cum mirosea el de fapt!? Cercetătorii de la L’Oreal Research, muzeologi și parfumieri cunoscuți au încercat să reproducă acest vechi parfum. Pe care, după încercări chinuitoare, după luni de muncă și după traducerile textelor care s-au mai găsit și putut interpreta, l-au expus în 2002 într-o expoziție care a avut loc simultan în trei locuri.
Prezentarea „reconstrucției” anticului parfum egiptean Kyphi a vut loc în 2002 într-o expoziție care a avut loc simultan în trei locuri. Respectiv la vechiul Muzeu de Egiptologie din Cairo (între timp s-a construit unul nou), la Muzeul Luvru și cel de arheologie din Marsilia.
Parfumiera Sandrine Videault, care a participat la reconstrucția anticului kyphi în proiectul amiintit mai înainte, spunea într-un interviu că rezultatul este totuși interpretabil. Că și dacă cunoaștem ingredientele compoziției „kyphi”, rezultatul final este îndoielnic din punct de vedere al autenticității. Altfel spus, ne putem gândi la orice, dar nu că un parfum de acest gen seamănă măcar cu cel antic. Nu mai știe nimeni cum era.

Compoziția Kyphi-ului antic
Surse antice spun despre acest parfum că ar conține 10 ingrediente. Sau 16, sau altă cifră. Varianta cu 16 elemente ar fi mai credibilă ținând cont că 16 este o cifră magică pentru vechii egipteni. Printre elementele comune asupra cărora sunt de acord toate sursele de informare (Plutarh, Dioscorides, Galen, surse egiptene) ar fi miere, vin, stafide, ienupăr, smirnă.
Rezultatul final sunt niște biluțe care se ard. Un fel de tămâie dacă vreți. Dacă mergeți azi prin templele din Egipt, veți mirosi fără să vreți un parfum provenit din fumigație. Undeva.în spatele statuilor, ale coloanelor, bobițele acestea ard și împrăștie o aromă deosebită. dacă întrebați, vi se va spune că este kyphi. Dar e doar ceva comercial, despre care nimeni nu știe dacă e acea compoziție veche și apreciată. O puteți chiar cumpăra de la chioșcurile de suveniruri.
În vechile temple exista (și există probabil și acum, dar în scopuri mai comerciale) o cameră unde se prepară parfumul. Dacă pe atunci fumigația făcea parte din ritualurile preoțești, acum are valoare turistică. Să recreeze o atmosferă, să provoace simțurile, să cumpărați așa-zisele parfumuri egiptene. Într-un cuvânt, să vă simțiți bine.
Iată de ce, o excursie opțională la un institut de parfumuri din Cairo ar trebu să fie obligatorie. Cu condiția să nu credeți că veți cumpăra chiar kyphi, ci să fiți atenți la felul în care se face turism. Să vă bucurați de parfumul unui concediu exotic. Și să vă târguiți. În Egipt, ca aproape peste tot în lumea arabă, puteți obține prețuri cu mult sub cele cerute inițial. Cred că le place teribil să se târguiască.