Apa de colonie a apărut ca o alternativă la „apa ungurească”, acest din urmă parfum fiind extrem de popular XVII-XVIII. Ceea ce, desigur, în lumea concurențială a condus la o efervescență de a găsi competitori. La fel ca „apa Reginei Ungariei”, o adevărată soluție miraculoasă remediu pentru câteva afecțiuni datorită proprietăților rozmarinului, apa de colonie a fost promovată ca fiind plină de proprietăți revigorante.
Apa de colonie (sau apă de toaletă cum i se mai spune) a fost inventată în Germania la începutul secolului 18. Se crede că primul produs de acest tip a fost creat în 1709 de Giovanni Maria Farina, un parfumier italian care locuia în Köln (Cologne). El a denumit această apă „Kölnisch Wasser” (Apa de Köln), s-a vândut bine încă de la început și a devenit extrem de rapid un succes comercial.
Atunci, în 1709, Giovanni Maria Farina spunea că a creat o apă parfumată revoluționară, inspirată de amintirile sale din Italia. El și-a descris parfumul ca fiind „amintirea unei dimineți de primăvară italienești după ploaie, portocale, lămâi, grapefruit, bergamotă, cedrat și flori”. I se atribuia chiar și apelativul de Aqua mirabilis. Adică un remediu miraculos, cu proprietăți medicinale. De fapt tot Evul mediu a fost plin de astfel de elucubrații fanteziste, oamenii se străduiau să găsească „elixirul tinereții”, unii chiar credeau că l-au găsit. Alchimiștii căutau să obțină aur din materiale comune plus niște ritualuri. Să nu uităm că „apa ungurească” a fost creat de un alchimist…
Apa de colonie originală avea un amestec de uleiuri esențiale, respectiv de citrice, lavandă și rozmarin. Deci, logic de ce a fost considerată încă de la început un parfum ușor și care te împrospătează, îți redă vioiciunea. De-a lungul timpului, apa de colonie a evoluat și a devenit un termen general pentru orice parfum ușor și diluat. Acest parfum „light”, dacă-i putem spune așa, are deci o concentrație mai mică de uleiuri esențiale comparativ cu parfumurile mai intense.
Apa de colonie, un parfum de familie
Astăzi, casa în care locuia creatorul „apei de Koln” a devenit un muzeu al parfumului. De fapt, este și în logica lucrurilor ca un astfel de brand să fie exploatat la maxim. Casa lui Johann Maria Farina din Köln, adică a descendentului ilustrului creator de parfum, al cincilea strănepot al lui Giovanni, găzduiește Muzeul Farina (Farina Haus). Acesta este dedicat istoriei faimoasei ape de colonie dar și a parfumurilor produse de Farina.
În acest muzeu, vizitatorii pot învăța despre viața și munca vechiului parfumier italian, despre originile apei de colonie și despre tradiția parfumurilor din Köln.
Muzeul conține o colecție interesantă de obiecte istorice, inclusiv vechi ambalaje de parfumuri, documente și portrete, dar și o replică a atelierului lui Giovanni Farina, care ilustrează modul în care acesta producea apa de colonie. Bineînțeles, vizitatorii pot vedea și o secțiune în care se explică procesul de producere a parfumurilor, similar cu cel utilizat încă de atunci.
Pe lângă muzeu, Farina Haus adăpostește și un magazin unde sunt vândute parfumuri produse de marca originală Farina, inclusiv celebra apă de colonie, păstrând tradițiile și rețetele originale.
Rețeta parfumului de Koln
În jurul rețetei este o adevărată poveste. Casa Farina spune că Apa de Colonie se fabrică și astăzi după aceeași reţetă. Compoziția originală se respectă cu stricteţe şi astăzi, 300 de ani mai târziu. În reţeta tradiţională a Apei de Colonie se regăsesc, printre altele, uleiuri eterice extrase din lămâie, portocală, mandarină şi cedru. Desigur, componentele și proporția acestora, modul de prelucrare sunt un mare secret.
Johann Maria Farina spunea într-un interviu (pentru Deutsche Welle) că păstrarea secretului rețetei parfumului este totuși un lucru relativ ușor. Mai ușor decât pare la prima vedere. Aceasta deoarece parfumul este produs în etape și în departamente diferite, astfel că nimeni nu ar ști ce componente fac parte din formula finală. Totuși, chiar dacă se păstrează rețeta originală, pafumul nu mai este același și se schimbă de la an la an.
Schimbarea este logică și ușor de înțeles, în fiecare an, datorită faptului că extractele naturale depind de condițiile climatice, ele sunt altele. Mai mult sau mai puțin schimbate. Iar schimbările climatice aflate în curs și care își vor modifica dinamica odată cu trecerea timpului, relaționează de fapt cu fiecare tip de parfum.