Parfumuri JFenzi; alternativa la branduri celebre
martie 29, 2024Cel mai bun parfum, cel mai vândut, parfumuri potrivite…
iulie 16, 2024Notele la un parfum. Sau cum să-l mirosim…
Un parfum trebuie înțeles, iar cel mai bine o facem atunci când reușim să-i deslușim mesajul. Adică notele. Dacă le înțelegem, putem să alegem parfumul care ni se potrivește, cel pe care-l vrem pentru noi și cel care vrem să-l dăruim.
Notele parfumurilor sunt categoriile de ingrediente care alcătuiesc un parfum și se referă la aromele sale distincte care se eliberează în timp. Un parfum se miroase distinct în față de altul în funcție de notele pe care le conține și care, adesea, sunt descrise ca fiind ca o „piramidă olfactivă”. Avem trei niveluri principale, trei note.
Notele de vârf – primul impact…
Acestea sunt cele mai ușoare și mai volatile, fiind resimțite imediat după pulverizare. Creează prima impresie a parfumului și se estompează rapid, în decurs de 5-30 de minute. De exemplu, puem vorbi de note ce includ citrice (lămâie, bergamotă), fructe (măr, pepene), ierburi (levănțică, rozmarin) și note marine…
Notele de vârf, sau cele de sus dacă doriți, sunt dacă vreți prima impresie pe care o aveți de la un parfum.
Notele de mijloc sau inima parfumului
Se eliberează după ce notele de vârf se estompează, de obicei la 10-30 de minute după aplicare. Aceste arome reprezintă „inima” parfumului și oferă acestuia un caracter distinctiv.
Nota de mijloc durează de obicei câteva ore. De foarte multe ori sunt mirosuri de flori (iasomie, trandafir). Dar pot fi și condimente (ghimbir, scorțișoară) sau note verzi (frunze de violete, mușchi de stejar) ori fructe de pădure.
Notele de bază, de jos, finale…
Sunt notele parfumului cele mai grele și mai persistente. Acestea rămânâ pe piele timp de 4-8 ore sau chiar mai mult. Am putea spune că fixează parfumul și oferă profunzime și bogăție aromei.
Exemple: vanilie, mosc, lemn de santal, pachouli, vetiver, acesta din urmă provenind de la o iarbă deasă și înaltă originară din India…
Pe lângă cele trei categorii principale, parfumurile pot conține și note secundare. Notele secundare sunt de multe ori semne distinctive ale unui parfum, căci completează și sporesc aroma generală.
Persistența notelor la parfumuri. Factorii care influențează
Bun, acum ar trebui să spunem câteva cuvinte despre durabilitatea notelor unui parfum. De ce sunt mai mult sau mai puțin efemere. Ce le influențează!? Am sortat pentru dvs câteva chestiuni esențiale în parfumerie.
Elementele legate de parfumul propriu-zis
- Concentrația: Un parfum mai concentrat sau un extract, va avea o durabilitate mai mare decât o apă de toaletă sau o apă de colonie. Aceasta pentru că soluțiile mai concentrate conțin o cantitate mai mare de uleiuri parfumate. Înseamnă o evaporare mai lentă și persistență pe piele mai mult timp.
- Compoziția parfumului: Notele de bază, cum ar fi vanilia, patchouli și santalul, tind să fie mai durabile decât notele de mijloc sau de vârf. Aceasta din cauza chimiei, dar nu e cazul să aprofundăm subiectul. Să spunem doar că moleculele notelor de bază sunt mai mari și mai grele iar asta înseamnă că sunt mai greu de evaporat.
- Tipul de uleiuri parfumate: Uleiurile naturale tind să fie mai durabile decât uleiurile sintetice. Trebuie să știți că uleiurile naturale sunt mai complexe și conțin o varietate mai mare de molecule, care le fac mai greu de descompus. Dar și mai greu de reprodus. De aceea, întotdeauna un parfum din uleiuri naturale va fi mai valoros decât unul realizat pe cale sintetică.
Pielea dvs influențează percepția unui parfum
- Tipul de piele: Pielea uscată are tendința de a reține parfumul mai bine decât pielea grasă. Iar asta pentru că o piele uscată are mai puține uleiuri naturale care pot dilua parfumul.
- Nivelul de hidratare a pielii: O epidermă bine hidratată va reține aromele mai bine decât pielea uscată. Deci, dincolo de efectele medicale pozitive, hidratarea pielii ajută la formarea unei bariere naturale a pielii care, la rândul ei, întârzie evaporarea parfumului.
- Zona aplicării: Dacă aplicați într-o zonă pulsatoare a corpului – încheieturile mâinilor, gâtul și pieptul, parfumul ste reținut mai bine decât alte zone. Aceasta se datorează faptului că locurile pulsatorii de pe corpul dvs sunt mai calde și au o circulație mai bună a sângelui, ceea ce ajută la difuzarea parfumului.
Mediul unde are loc aplicarea esenței
Căldura poate accelera evaporarea parfumului. Prin urmare, acesta va fi mai puțin durabil în climatele calde sau în timpul activității fizice.
Umiditatea ajută la menținerea parfumului. Prin urmare, mirosul va fi mai durabil în climatele umede.
Vântul dispersează parfumul. Prin urmare, uleiurile esențiale din care acesta este construit vor fi mai puțin durabile în zilele cu vânt.
Factorii subiectivi schimbă percepția asupra unui parfum
Pe lângă factorii menționați mai sus, rețineți că percepția individuală a durabilității poate varia. Unii oameni pot constata că un parfum le durează mai mult decât altora, chiar dacă sunt utilizați aceiași factori. Adică totul depinde și de constituția fiecăruia, ceea ce este un element esențial.
Merită să facem o analogie cu finețea; unii oameni sunt mai gingași, alții „mai din topor”, prin urmare este firesc să aprecieze fiecare diferit. Atât în ceea ce privește durabilitatea cât și efectul unui parfum. Ca să nu mai vorbim despre diferențele anatomice dintre un bărbat și o femeie, deosebiri care determină percepția, mirosul, estetica…
Importanța notelor
Așa cum v-am suferat deja, înțelegerea notelor vă ajută să alegeți un parfum care vi se potrivește. Care să răspundă gusturilor și preferințelor dumneavoastră. De exemplu, dacă preferați parfumurile florale, ați putea căuta unul cu note de vârf citrice și note de mijloc florale.
Notele vă pot ajuta, de asemenea, să înțelegeți cum se va dezvolta un parfum pe pielea dumneavoastră, deoarece diferitele note se vor evapora în ritmuri diferite.
Așadar, înțelegeți de ce multe site-uri (magazine online de parfumuri) explică și descriu tipul de note pe care îl are un parfum.
Sfaturi pentru alegerea unui parfum
Testați parfumul pe pielea dumneavoastră și așteptați câteva minute pentru ca notele de mijloc să se dezvolte. Ar trebui să țineți cont și de faptul că ar fi foarte dificil să testați două-trei sau mai multe parfumuri într-un interval scurt de timp. Aceasta pentru că există o anumită inerție a simțurilor dvs olfactive care vă vor împirdica să faceți o distincție corectă. S-ar putea să vă înșelați și să constatați că, atunci când „nasul vi s-a odihnit”, nu vă place parfumul și că nu este chiar ceea ce ați vrut.
De preferat să nu aplicați pe haine, căci acolo parfumul se estompează mai repede. Altfel, ținând cont de cele spuse mai sus, îngrijiți-vă! Respectiv să aveți o piele hidtratată și sănătoasă, care să recepteze întotdeauna cât mai mult un parfum.